Hoe bepaal ik de juiste huurprijs

Het bepalen van de huurprijs is een belangrijke stap in het zelf verhuren van je woning. Met de informatie hieronder ben ook jij in staat een juiste en realistische huurprijs te berekenen. 

Voordat er kan worden nagedacht over de hoogte van de huur is het van belang te weten dat er onderscheid wordt gemaakt tussen twee soorten woningverhuur:

  • Verhuur van zelfstandige woonruimte; bijvoorbeeld standaard woningen en appartementen waar zelfstandig gewoond kan worden
  • Verhuur van onzelfstandige woonruimte; bijvoorbeeld kamerverhuur of woningen zonder eigen keuken of badkamer.

Bij de verhuur van zelfstandige woonruimtes wordt onderscheid gemaakt tussen sociale huurwoningen en woningen in de vrije sector. Punten bepalen of de woning verhuurt kan worden als sociale huurwoning of als woning in de vrije sector. De hoogte van de punten is afhankelijk van o.a.:

  • De WOZ waarde van de woning
  • De grootte van de woning
  • De afwerking van de woning
  • De staat van de woning
  • Het energielabel van de woning 

Via de website van de huurcommissie is het mogelijk om het precieze aantal punten te berekenen. Neem hier de tijd voor en doe dit nauwkeurig. Na de toetsing weet je in welke categorie de woning valt. De grens tussen sociale huurwoningen en vrije sector woningen heet de liberalisatiegrens. 

Sociale huurwoning

Sociale huurwoningen zijn woningen met niet genoeg punten om tot de vrije sector gerekend te worden. Consequentie daarvan is dat er een maximale huurprijs is vastgesteld voor de woning. Je kan ervoor kiezen om de woning te verbeteren zodat de woning meer punten ontvangt. Denk hierbij aan een nieuwe badkamer of keuken, of door de woning energie zuiniger te maken. Hierdoor kan je de woning over de liberalisatiegrens tillen, en zodoende een hogere huur vragen voor de woning. 

Vrij sector woning

Als jouw woning genoeg punten heeft en zodoende in de vrije sector valt ben je vrij in het vragen van een huurprijs. Het bepalen van de huurprijs ligt dus volledig aan de verhuurder. Om tot een realistische huurprijs te komen is het van belang de woning te vergelijken met andere aangeboden huurwoningen in de buurt. Een lage huur brengt minder rendement, maar het risico van een (te) hoge huur is een lange zoektijd naar huurders. Een maand extra leegstand is een verlies wat niet snel goedgemaakt kan worden.

Compare listings

Compare